Srbsko: Začalo sa druhé kolo prezidentských volieb

20.05.2012 Celý región

Belehrad 20. mája (TASR) - V Srbsku sa dnes koná druhé kolo prezidentských volieb, v ktorom prieskumy favorizujú doterajšieho prozápadného prezidenta Borisa Tadiča. Jeho vyzývateľom je nacionalistický opozičný líder Tomislav Nikolič.

V prvom kole prezidentských volieb zvíťazil 6. mája Tadič (54) pred Nikoličom (60) s veľmi tesným náskokom. Obaja dostali približne 25 percent hlasov. Prognózy pred druhým kolom volieb pripisovali Tadičovi 58-percentnú podporu v porovnaní so 42 percentami pre Nikoliča, ktorý už v súboji s Tadičom prehral v rokoch 2004 a 2008.

Doterajší prezident je favorizovaným kandidátom zo strany EÚ i USA. Mnoho vysokopostavených západných politikov mu otvorene vyjadrilo podporu. Tadiča a jeho Demokratickú stranu (DS) vo veľkej miere podporujú aj všetky najvýznamnejšie domáce médiá.

Nikoličova pravicovo-populistická Srbská pokroková strana (SNS) bola víťazom nedávnych parlamentných volieb, ktoré sa konali spolu s hlasovaním o hlave štátu. Napriek tomu ostane v opozícii, pretože nenašla partnerov pre väčšinovú vládu. Na pokračovaní spolupráce sa dohodli strany doterajšej proeurópskej koalície.

V dnešných voľbách môže svoje hlasy odovzdať približne 6,8 milióna oprávnených voličov. Hlasovanie potrvá do 20.00 h, prvé neoficiálne výsledky sa očakávajú krátko na to.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región